Äntligen! (3)

Äntligen! Ett seriöst förslagspårtaxi (PRT, Personal Rapid Transit) i Stockholm har presenterats på debattsidan i Svenska Dagbladet idag.

Varför, varför, varför har alla snöat in på Tunnelbana och Buss som enda möjligheterna till persontransport i storstäder? Förarlös minispårväg är framtidens melodi, och perfekt för nordvästra Stockholm (Hagastan/Solna).

Ett kul, futuristiskt, projekt som enkelt skulle kunna knyta ihop de tre universiteten, samt även lösa problemen med tvärförbindelser mellan t.ex. Sundbyberg och Universitetet.

I Sverige har vi världens högsta sociala avgifter och skatt på arbete, vilket gör personal dyr. Förarlös spårtaxi är därför billig i drift.

Framför allt måste installationen kunna bli avsevärt billigare än tunnelbana.

Synd bara att det inte hänvisas till någon befintlig, väl fungerande, liknande installation någonstans i världen. Just “ekipage-vid-behov”-funktionen är väldigt lockande med spårtaxi, och gör man bara alla korsningar planskilda, och lägger hållplatserna på sidospår borde systemet kunna ha hög kapacitet, åtminstone jämfört med innerstadsbussar.

Det skulle vara kul att få se en prislapp på förslaget.

One thought on “Äntligen! (3)”

  1. HEJ!
    Det finns ett mindre systen i drift på London Heathrow flygplats, som fungerar alldeles utmärkt, samt ett mindre system i Masdar City i Abu Dhabi. Sedan finns det ett klumpigare, äldre system i drift sedan 1975 i universitetsstaden Morgantown i WestVirginia, USA. Det har gått som ett urverk i över 30 år utan en enda olycka och med 98,5 % driftsäkerhet.

    Om Tunnelbana i Stockholm kostar ca 1000 Mkr per kilometer, och spårväg ca 500 Mkr per kilometer, så kostar spårbilar ca 120 Mkr per kilometer (för bana, vagnar, stationer, depå, el- och styresystem).

    Göran Tegnér

Leave a Reply